Bengkel Car Wrap Pakar Vinyl & PPF – Audi, BMW, X50, Vellfire, Estima, Civic

Maklumat Tentang Bengkel Car Wrap

Bengkel car wrap Automax sedang menyediakan servis vinyl dan PPF car wrap untuk kereta seperti Audi A4, BMW F30, X50, Vellfire, Estima dan Civic. Sebagai maklumat rujukan, car wrap ialah cara membalut badan dengan sticker jenis matte, glossy, satin atau metallic. Dengan ini, badan kereta akan mempunyai penampilan baru yang cantik, moden, sporty dan unik. Oleh itu, pemilik kereta yang berharap tukar atau naik taraf penampilan badan kereta boleh menghubungi bengkel car wrap di Kuala Lumpur. Selepas itu, bengkel car wrap yang pakar membalut Audi A4 TT, BMW F30 G30, X50, X70, Vellfire dan Estima akan cuba berikan maklumat rujukan.

Car wrap merupakan perkidmatan yang popular untuk menukar penampilan badan kendera. Tambahan lagi, sticker car wrap ialah lapisan vinyl yang boleh menjaga keadaan permukaan luar badan kereta. Sebagai maklumat rujukan, PPF ialah film polymer yang kuat dan boleh melindungi permukaan cat badan kereta. Disebabkan, perkidmatan car wrap di bengkel kereta telah digemari oleh banyak pemilik kereta.

Toyota Camry PPF Car Wrap di bengkel kereta Kuala Lumpur
Proton Inspira di bengkel car wrap

Perkidmatan Bengkel Car Wrap

Di bengkel car wrap kereta, pakar car wrap akan menyediakan servis dan perkidmatan seperti:

 • Membalut kereta dengan sticker
 • PPF wrap
 • Memperbaiki lapisan sticker / PPF
 • Tinting cermin kereta
 • Membuang / Kupas sticker car wrap

Di samping itu, bengkel kereta akan membantu pemilik kereta memilih kereta berdasarkan inspirasi, konsep dan bujet. Hal ini kerana setiap jenis sticker mempunyai pelbagai pilihan warna dan jenama. Oleh itu, pemilik kereta boleh memilih sticker yang digemari untuk membalut badan kereta mereka.

Sebagai maklumat rujukan, bengkel car wrap Kuala Lumpur pakar membalut kereta dengan PPF. Dengan ini, lapisan cat di badan kereta akan mempunyai lapisan pelindungan tambahan.

Apabila pemilik merancang untuk projek car wrap, pemilik kereta boleh menghubungi bengkel atau kedai car wrap. Dengan ini, pemilik kereta akan diberi maklumat rujukan untuk memahami vinyl sticker dan PPF. Tambahan lagi, bengkel car wrap akan cuba menyediakan maklumat tentang kos dan proses car wrap untuk dirujuk oleh pemilik kereta.  

Servis PPF Car Wrap Di Kuala Lumpur Selangor

Bengkel car wrap sedang menyediakan perkidmatan PPF car wrap di Kuala Lumpur dan Selangor. Di sektor car wrap, pemintaan untuk PPF car wrap yang professional telah meningkat. Hal ini kerana pemilik kereta yakin bahawa PPF film atau sticker boleh melindungi permukaan cat kendera dengan berkesan. Oleh itu, bengkel car wrap telah menyediakan pakej PPF car wrap untuk sedan, hatchback, coupe, MPV, dan SUV.

Sebagai maklumat rujukan, pakar car wrap mempunyai pengalaman dan kemahiran untuk membalut kereta seperti:

 • Audi A3, A4, TT, RS
 • BMW E90, F30, G30, M Series
 • Proton X50, X70
 • Toyota Estima, Vellfire
 • Honda Civic
 • Nissan Serena
 • Vios dan City

Tambahan lagi, pakar car wrap juga mempunyai kemahiran untuk membalut kereta seperti Golf Gti, Tiguan, Mazda CX-3, CX-5, dan Mercedes C Class. Selain model kereta seperti atas, kereta lain juga sangat sesuai dibalut dengan PPF sticker. Jika tidak menjumpai model kereta di maklumat rujukan atas, jangan risau dan sila menghubungi bengkel car wrap PPF di Kuala Lumpur. Dengan ini, kedai yang pakar dengan PPF car wrap akan cuba menyediakan maklumat PPF yang sesuai untuk model kereta anda.

Toyota 86 di bengkel car wrap Kuala Lumpur
Honda City

Kelebihan Sticker PPF Car Wrap

PPF merupakan filem atau sticker lutsinar yang sangat kuat dan tahan lasak. Tambahan lagi, index elastic PPF juga sangat tinggi. Selain itu, keupayaan “self-healing” PPF sticker adalah baik. Oleh itu, PPF filem telah digunakan oleh bengkel car wrap untuk membalut permukaan luar badan kereta. Hal ini kerana PPF mempunyai beberapa kelebihan yang sangat praktikal:

Melindungi Permukaan Cat Badan Kenderaan

PPF boleh menjadi lapisan luar yang kuat untuk melindungi permukaan cat di badan kereta. Hal ini kerana sticker car wrap PPF ialah jenis polymer yang sangat kuat dan elastik. Disebabkan itu, bahan tajam susah mencalar lapisan cat di permukaan luar badan kereta.

Apabila badan kereta dilindungi oleh PPF, objek tajam seperti batu kecil tidak boleh hentam dan calar badan kereta dengan senang. Dengan ini, permukaan cat tidak akan dicalar terus oleh batu kecil. Tambahan lagi, kebanyakan PPF yang diperbuat dengan nano tech yang canggih. Oleh itu, PPF mempunyai keupayaan “self-healing” yang baik dan boleh memperbaiki bahagian yang tercalar. Disebabkan itu, permukaan cat badan kereta akan mempunyai risiko yang lebih rendah untuk dicalar.

Mengurangkan Kesan Negetif Sinaran UV

Kebanyakan sticker car wrap PPF mempunyai lapisan yang boleh mengurangkan tembusan sinaran UV. Dengan ini, UV tidak boleh terus sinar di lapisan cat kenderaan. Disebabkan itu, cat kereta yang mempunyai pelindungan PPF tidak akan runtuh dan pudar dengan cepat.

Lapisan Yang Berkilat

Sticker or filem PPF mempunyai index pantulan dan index biasan cahaya yang tinggi. Oleh itu, badan kereta yang mempunyai lapisan PPF akan menjadi sangat berkilat apabila disinar oleh cahaya. Disebabkan itu, banyak pemilik kereta memilih PPF sebagai gantian untuk Wax semasa berada di bengkel car wrap.

Jangka Hayat PPF Lebih Panjang Daripada Wax Dan Coat

PPF disukai pemilik kereta kerana jangka hayat PPF adalah lebih panjang. Hal ini kerana PPF ialah lapisan polymer yang tahan lasak dan mempunyai lapisan pelekat yang berkualiti. Oleh itu, sesetengah pemilik kereta lebih yakin dengan jangka hayat PPF jika dibanding dengan wax dan ceramic coat.

Permukaan Atau Lapisan Hydrophobic

Sticker PPF mempunyai lapisan hydrophobic. Oleh itu, air dan habuk lebih susah untuk berhenti di permukaan PPF jika dibanding dengan permukaan cat kereta. Disebabkan hal demikian, lapisan PPF akan mengurangkan pembentukan corak air dan habuk. Di samping itu, PPF akan menyenangkan proses mencuri permukaan luar kereta.

Balut Kereta Dengan Sticker Vinyl

Permukaan luar dan penampilan badan kereta akan bertukar selepas dibalut dengan sticker vinyl car wrap. Oleh itu, sticker vinyl menjadi pilihan yang popular untuk menaik taraf penampilan kereta. Hal ini kerana sticker vinyl car wrap boleh menambah unsur visual yang sporty, moden dan unik untuk penampilan badan kereta. Disebabkan itu, bengkel car wrap telah menyediakan perkidmatan car wrap yang profesional untuk pemilik kereta.

Pilihan Sticker Di Bengkel Car Wrap

Kedai dan bengkel car wrap di Kuala Lumpur mempunyai pelbagai pilihan sticker yang sesuai untuk membalut badan kereta. Dengan ini, pemilik kereta boleh memilih sticker yang disukai untuk custom penampilan badan kereta mereta. Tambahan lagi, pemilik kereta boleh pilih sticker vinyl atau PPF mengikut bujet dan inspirasi mereka. Hal ini kerana setiap jenis sticker car wrap mempunyai kos dan harga yang berbeza.

Di samping itu, setiap jenis sticker mempunyai pelbagai pilihan warna. Oleh itu, pemilik kereta boleh pilih sticker mengikut kesukaan dan konsep yang dirancang. Jika pemilik kereta tidak pasti sticker mana yang sesuai, bengkel kereta dan pakar car wrap akan cuba memberikan panduan dan bantuan.

Sebagai maklumat rujukan, jenis-jenis sticker di bawah adalah pilihan sticker yang popular di kalangan pemilik kereta.

 • 1. Sticker yang mempunyai permukaan matte
 • 2. Sticker high gloss metallic
 • 3. Sticker car wrap jenis satin
 • 4. Sticker yang mempunyai permukaan multi-toning atau gradient
 • 5. Sticker bercorak carbon fibre

Bengkel car wrap akan menyediakan pelbagai pilihan warna untuk setiap jenis sticker vinyl. Tambahan lagi, pemilik kereta juga boleh memilih sticker berdasar jenama yang disukai seperti 3M, Avery, Teckwrap dan lain-lain lagi.

Kelebihan Membalut Kereta Dengan Sticker Vinyl

Sticker car wrap jenis vinyl sesuai digunakan untuk membalut permukaan luar kereta seperti Audi, BMW F30, X50, CX-5, VW dan Honda Civic. Hal ini kerana mempunyai kelebihan seperti di bawah:

Cara Yang Senang Untuk Menukar Penampilan Kereta

Perkidmatan Car wrap merupakan salah satu servis yang boleh menukar penampilan kereta dengan cara yang lebih senang. Tambahan lagi, perkidmatan car wrap di bengkel kereta mempunyai pelbagai pilihan sticker. Oleh itu, bengkel car wrap dan pemilik kereta boleh bekerjasama untuk pilih sticker dan custom penampilan kereta berdasarkan inspirasi pemilik kereta. Dengan ini, penampilan luar kereta yang baru akan ditambah dengan unsur-unsur visual yang moden, sporty, cantik, anggun dan unik.

Melindung Permukaan Badan Kereta

Bengkel car wrap yang pakar membalut kereta seperti Audi A4, BMW F30, X50 dan CX5 telah menyediakan beberapa servis pack untuk pemilik kereta. Hal ini kerana pemilik kereta yang yakin dengan keupayaan sticker car wrap akan memilih sticker vinyl untuk melindungi kereta.

Sebagai maklumat rujukan, sticker vinyl boleh melindungi badan kereta daripada dicalar oleh objek tajam. Hal ini kerana objek tajam akan menjadi lebih susah untuk mencalar permuakaan badan kereta. Semasa objek tajam menghentam badan kereta, sticker vinyl merupakan lapisan pelindung yang paling luar. Oleh itu, objek tajam seperti batu kecil atau logam tidak boleh terus mencalar lapisan cat di permukaan luar kereta. Di samping itu, sesetengah sticker vinyl boleh mengurangkan hakisan bahan kimia dan cecair berasid.

Kos Car Wrap Lebih Rendah dan Masa Projek Lebih Singkat

Sesetengah pemilik kereta pilih servis car wrap di bengkel kereta kerana kos car wrap adalah lebih rendah. Apabila dibandingkan dengan cat metallic, kos membalut kereta dengan sticker car wrap seperti sticker satin adalah lebih rendah. Tambahan lagi, masa yang diperlukan oleh bengkel car wrap untuk menyempurnakan projek car wrap adalah lebih singkat.  

Sticker Car Wrap Boleh DiKupas

Di samping itu, sticker car wrap boleh dikupas oleh pakar car wrap di bengkel kereta. Apabila pemilik ingin memulihkan penampilan asal kereta, bengkel car wrap boleh menyediakan servis untuk mengukas lapisan sticker. Disebabkan itu, sticker vinyl yang dibalut oleh pakar car wrap boleh dijadikan lapisan sementara. Oleh itu, sticker car wrap juga merupakan pilihan popular untuk pemilik kereta yang berharap menukar penampilan kereta dengan cara senang.

Perkidmatan Membalut Audi Dengan PPF / Sticker Vinyl

Bengkel car wrap telah memberikan servis untuk membalut kereta Audi model A3, A4, RS dan TT di Kuala Lumpur. Dengan ini, pemilik kereta Audi yang merancang untuk menaik taraf penampilan Audi mereka boleh merujuk servis car wrap.

Sebagai maklumat rujukan, pakar car wrap boleh membalut kereta Audi secara profesional dengan sticker PPF atau vinyl. Apabila Audi dibalut dengan sticker vinyl, Audi akan mempunyai penampilan yang lebih sporty, moden dan menarik. Manakala sesetengah pemilik Audi akan pilih PPF untuk menjaga permukaan cat Audi mereka.

Audi TT di bengkel car wrap PPF

Servis Car Wrap Untuk BMW F30 Dan G30

BMW 3 Series model F30 dan G30 merupakan kereta continental yang popular di Malaysia. Oleh itu, Kedai car wrap di Kuala Lumpur sedang memberikan servis car wrap untuk BMW E90, F30 dan G30. Dengan ini, BMW E90, F30 dan G30 boleh menukar penampilan baru selepas dibalut oleh pakar car wrap yang mahir. Sebagai maklumat rujukan, sticker jenis matte, satin dan glossy adalah sticker yang digemari oleh pemilik-pemilik BMW 3 series. Hal ini kerana sticker jenis matte, satin atau glossy boleh membuat BMW 3 series menjadi lebih sporty dan unik.

BMW F30

PPF Car Wrap Untuk MPV – Vellfire

Bengkel car wrap yang mahir membalut MPV telah menyediakan servis PPF car wrap untuk Vellfire. Sebagai maklumat rujukan, PPF merupakan filem yang lutsinar dan sangat sesuai digunakan untuk melindungi permukaan cat Vellfire. Dengan ini, permukaan cat Vellfire tidak akan putar dengan senang kerana PPF boleh menghalang kebanyakan sinaran UV. Selain itu, PPF boleh mengurang risiko lapisan cat Vellfire dicalar oleh objek tajam. Disebabkan hal demikian, banyak pemilik Vellfire telah memilih sticker PPF untuk menjaga lapisan cat MPV mereka.

Vellfire MPV PPF Car wrap di bengkel kereta Kuala Lumpur

Membalut Toyota Estima Dengan Sticker Vinyl / PPF

Selain Vellfire, bengkel car wrap juga pakar dan mahir membalut Toyota Estima dengan sticker PPF atau vinyl. Oleh itu, pemilik Estima yang berharap membalut Estima mereka dengan sticker PPF ataupun vinyl boleh menghubungi bengkel car wrap di Kuala Lumpur. Dengan ini, bengkel car wrap akan mengkosingkan maklumat tentang perkidmatan MPV car wrap dengan pemilik Estima.

Sticker Vinyl dipilih oleh sesetengah pemilik Estima kerana sticker vinyl boleh membuat Estima menjadi lebih moden dan cantik. Di samping itu, pemilik Estima berharap MPV mereka dibalut dengan sticker PPF. Hal ini kerana PPF boleh menlindungi lapisan cat Toyota Estima dengan baik kerana PPF adalah polymer yang kuat.

Estima MPV PPF Car Wrap

Service PPF Car Wrap Untuk Proton X50 / X70

Bengkel car wrap juga menyediakan perkidmatan PPF car wrap untuk SUV seperti Proton X50 dan X70 di Kuala Lumpur. Hal ini kerana pemilik X50 dan X70 yakin PPF berupaya melindungi permukaan cat SUV mereka dengan baik. Oleh itu, sesetengah X50 dan X70 akan dihantar ke bengkel car wrap di Kuala Lumpur untuk dibalut dengan PPF sticker apabila keadaan lapisan cat SUV masih baru dan elok. Dengan ini, lapisan cat X70 atau X50 yang baru dan cantik boleh dilindungi dan dijaga oleh lapisan PPF.

Sebagai maklumat rujukan, filem PPF boleh mengurangkan sinaran UV ke atas lapisan cat di permukaan badan kereta. Oleh itu, PPF boleh memainkan peranan untuk mengelakkan cat kereta menjadi putar dengan cepat. Tambahan lagi, lapisan PPF boleh membuat badan Proton X50 dan X70 menjadi lebih berkilat.

Vinyl Car Wrap Service For X50
Proton X70 SUV PPF Car Wrap

Wrap Toyota Vios Di Bengkel Car Wrap Kuala Lumpur

Kedai dan bengkel car wrap juga menyediakan pilihan pakej car wrap yang baik untuk Toyota Vios di Kuala Lumpur. Dengan ini, Toyota Vios boleh dibalut oleh pakar car wrap yang mahir di bengkel kereta. Di samping itu, pakej car wrap untuk Toyota Vios merangkumi pelbagai jenis sticker seperti matte, gloss, satin dan semi-gloss. Tambahan lagi, sesetengah pemilik Toyota Vios mengemari sticker yang bercorak carbon fibre. Biasanya, sticker yang bercorak carbon fibre ini boleh diguna untuk membalut bumbung dan enjin hood Vios.

Toyota Vios

Car Wrap Untuk MPV – Nissan Serena

MPV Nissan Serena merupakan MPV yang sangat praktikal dan digemar oleh banyak keluarga di Malaysia. Hal ini kerana Nissan Serena mempunyai reka ruangan yang praktikal dan sesuai diguna oleh ahli keluarga. Disebabkan itu, sesetengah pemilik Nissan Serena telah memilih PPF untuk membalut dan melindungi permukaan badan MPV. Dengan ini, permukaan cat Nissan Serena akan dijaga dengan baik dan berkilat.

Di samping itu, sesetengah pemilik Serena akan mengguna sticker vinyl untuk membalut Serena mereka. Dengan ini, penampilan Serena akan mempunyai unsur-unsur visual yang lebih unik dan sporty.

Nissan Serena MPV PPF

Membalut Perodua Myvi Dan Axia Dengan Sticker Car Wrap

Perodua Myvi dan Axia adalah kereta yang sangat praktikal dan biasa diguna sebagai kereta panduan harian di Malaysia. Hal ini menyebabkan banyak Myvi dan Axia boleh dijumpai di atas jalan raya. Disebabkan itu, sesetengah pemilik Myvi dan Axia berharap kereta mereka mempunyai penampilan yang lebih unik. Oleh itu, kedai car wrap di Kuala Lumpur telah menyediakan perkidmatan car wrap dan pakej yang sesuai untuk Axia dan Myvi.

Sebagai maklumat rujukan, Axia dan Myvi adalah sesuai dibalut dengan sticker jenis satin, matte, atau glossy. Di samping itu, sesetengah pemilik Myvi dan Axia telah tambahan lapisan PPF untuk kereta mereka. Dengan ini, penampilan luaran Myvi atau Axia akan jadi lebih sporty, moden dan unik selepas dibalut oleh pakar car wrap.

myvi car wrap price with semi-gloss car wrap sticker
Perodua Axia di kedai car wrap kuala lumpur

Maklumat Tentang Sticker High Gloss Metallic

Sticker jenis glossy metallic mempunyai permukaan yang berkilat. Tambahan lagi, permukaan sticker jenis glossy metallic mempunyai unsur visual metallic.

Sticker Car Wrap Jenis Matte

Filem atau sticker car wrap jenis matte mempunyai permukaan yang tidak pantul cahaya. Oleh itu, sticker car wrap akan menambah unsur yang unik untuk penampilan kereta. Disebabkan itu, luaran kereta akan menjadi lebih sporty selepas dibalut oleh sticker jenis matte.

Film / Sticker Jenis Multi-Toning

Sticker jenis multi-toning akan mempunyai visual gradient apabila berada di bawah sumber cahaya. Oleh itu, penampilan kereta akan menjadi lebih menarik dan ditambah dengan unsur wow. Hal ini kerana warna di permukaan luaran kereta akan bertukar secara gradient. Disebabkan itu, sesetengah pemilik kereta berharap bengkel car wrap boleh membalut kereta dengan sticker boleh tukar warna.

Sticker Yang Bercorak Carbon Fibre

Sesetengah pemilik kereta berharap membalut hood enjin dan bumbung kereta dengan sticker yang bercorak carbon fibre. Hal ini kerana sticker bercorak carbon fibre yang bermutu baik adalah lebih tebal. Oleh itu, sticker jenis ini boleh mengelakkan objek tajam mencalar hood enjin. Di samping itu, bumbung kereta yang dibalut dengan sticker carbon fibre yang berwarna gelap akan mempunyai kereta nampak lebih sporty.

Satin Car Wrap Sticker

Pemilik kereta lebih mengemari sticker car wrap jenis satin kerana sticker satin mempunyai pelbagai pilihan warna. Tambahan lagi, kos dan harga pakej car wrap yang mengguna sticker satin adalah lebih rendah dan tidak membebankan. Oleh itu, bengkel car wrap telah menyediakan servis car wrap untuk membalut permukaan luar kereta dengan sticker satin. Di samping itu, bengkel car wrap Kuala Lumpur juga akan menyediakan pelbagain pilihan warna dan jenama untuk kategori sticker satin.

Sticker Car Wrap PPF

Filem PPF car wrap adalah sejenis sticker yang diperbuat dengan nano polymer yang lutsinar dan kuat. Oleh itu, keupayaan filem PPF telah diyakin oleh pemilik kereta dan menjadi pilihan popular sebabgai lapisan pelindungan cat kereta. Disebabkan itu, pemilik kereta akan meminta bengkel car wrap untuk menambah lapisan PPF untuk permukaan luar badan kereta. Tambahan lagi, lapisan PPF car wrap akan membuat badan kereta menjadi lebih berkilat dan nampak lebih anggun.

Membaik-pulih Keadaan Lapisan Sticker Vinyl / PPF

Sesetengah kerosakan di lapisan sticker vinyl dan PPF boleh diperbaiki oleh pakar car wrap di bengkel kereta. Biasanya, pakar car wrap akan mengguna hot gun dan squeeze untuk membaikpulih keadaan lapisan sticker car wrap.

Sebagai maklumat rujukan, sticker car wrap vinyl dan PPF mempunyai keupayaan “self-healing” yang baik terutamanya dibekal tenaga haba. Hal ini kerana haba boleh membuat polymer dan vinyl sticker memperbaiki keadaan sendiri. Oleh itu, pakar car wrap akan mengguna hot gun untuk meniup angin panas kea rah bahagian yang bermasalah. Pada masa yang sama, pakar car wrap akan mengguna squeeze untuk menekan lapisan sticker. Dengan ini, lapisan adhensive akan melekat permukaan badan kereta. Di samping itu, haba akan membuat vinyl menjadi lembut dan rata.

Bukan semua kerosakan di lapisan vinyl car wrap dan PPF boleh dibaikpulih. Oleh itu, bengkel car wrap akan memeriksa lapisan sticker dan bahagian yang ada kerosakan. Kemudiannya, pakar car wrap akan memberitahu pemilik kereta tentang penyelesaian.

Mendapat Senarai Pilihan Sticker Dan Sebut Harga

Apabila pemilik kereta sedang merancang untuk car wrap, pemilik kereta boleh mendapat pilihan sticker di bengkel car wrap. Setelah memutuskan pilihan sticker, bengkel kereta boleh menyediakan sebut harga untuk pemilik kereta sebagai rujukan. Dengan ini, pemilik kereta boleh menyelidik servis car wrap dan kos car wrap di Kuala Lumpur. Tambahan lagi, pemilik kereta boleh mengetahui anggaran kos car wrap dengan merujuk dokumen sebut harga.

Pilih Sticker Di Bengkel Car Wrap

Pemilik kereta sentiasa berharap boleh memilih sticker yang sesuai untuk membuat penampilan baru untuk kereta mereka. Biasanya, pemilik kereta akan mempunyai inspirasi sendiri dan keperluan semasa merancang untuk wrap kereta. Oleh itu, pemilik kereta akan cub acari sticker vinyl yang mempunyai warna dan permukaan yang sesuai.

Sebagai maklumat rujukan, senarai sticker PPF dan vinyl mempunyai pelbagai pilihan warna, jenis dan jenama. Disebabkan itu, pemilik kereta akan cuba memilih sticker yang sesuai dan boleh memenuhi inspirasi mereka. Pakar car wrap di bengkel kereta akan menyediakan servis untuk membantu pemilik kereta memilih sticker PPF dan vinyl. Hal ini kerana sesetengah pemilik kereta akan rasa tidak senang untuk mencari sticker yang sesuai. Tambahan lagi, proses memilih sticker car wrap PPF dan vinyl memerlukan masa untuk memahami sticker. Oleh itu, sesetengah pemilik kereta akan berharap bengkel car wrap yang profesional boleh mencadangkan sticker yang sesuai.